Nejedovatý univerzálny pomocník, ktorý hojne využívali už naši predkovia. Jedinečný charakter a mnohostranné užitočné vlastnosti robia z jedlej sódy absolútneho majstra naprieč mnohými oblasťami.
Možno ju využiť napr. na pohlcovanie zápachu, vďaka vyššiemu pH odmasťuje a výborne poslúži ako čistiaci prostriedok napr. na čistenie grilu alebo rúry. Jej mierne abrazívne účinky si hravo poradia s odstránením usadenín napr. od čaju alebo kávy.
Vďaka potravinárskej kvalite ju možno použiť aj ako pomocníka v kuchyni pri pečení a ako osvedčený prostriedok proti páleniu záhy.
Návod na použitie: nasypte sódu na čistený povrch a jemne krúžte. Alebo ju nasypte a nechajte pohlcovať pachy. Pri zmiešaní rovnakého podielu jedlej sódy a bieleho octu získate penivý čistič napr. na čistenie odtokov. Pri prekyslení žalúdka rozpusťte 1 lyžičku v 2 dcl vody a vypite.